Άρθρα-Συνεντεύξεις-Fotos

Από την επίσκεψη στο Ζεν μοναστήρι Saikenji στην Ιαπωνία (3/12/2022). Ευχαριστώ και είμαι βαθιά ευγνώμων στον Δάσκαλό μου Koten Roshi 









Μαγειρική ιαπωνικών γευμάτων 















Τα γεύματα που μαγειρεύω για τα Rohatsu Sesshin στο Zen Center Athens. 
Rohatsu Sesshin είναι πενθήμερη εντατική πρακτική στο zazen. Αρχίζουμε κατά την διάρκεια αυτών των την πρακτική στις 4 π.μ. και τελειώνουμε στις 9μμ.






https://youtu.be/Xg3a9MglU_4
Σε αυτήν την διεύθυνση υπάρχει ένα βίντεο που γυρίσαμε στη μνήμη του δασκάλου μας
Πέτρου Κουρόπουλου.
Καλό ταξίδι Δάσκαλε!




Sesshin με τον Zen master Koten Roshi
Mάρτιος 2019


Αθήνα 2018. Σεμινάριο με τον master Chen Bing



Ήχος










Παγκόσμια ημέρα για το tai chi στο Ζάππειο 2017. Η ομάδα μας 

Παγκόσμια ημέρα για το Tai Chi στο Ζάππειο 2017. Επίδειξη της φόρμας με την βεντάλια

Παγκόσμια ημέρα για το Tai Chi στο Ζάππειο 2017. Επίδειξη της φόρμας με την βεντάλια
Παγκόσμια ημέρα για το Tai Chi στο Ζάππειο 2017. Φόρμα με το σπαθί.



Καλοκαιρινό σεμενάριο tai chi & qi gong  από 18/7 μέχρι 27/7 2016. Λάδωνας ποταμός

Tai Chi Chen style Ιούλιος 2016

Ποταμός Λάδωνας  

Από το σεμινάριο στον Λάδωνα Ιούλιος 2016

Καλοκαιρινό σεμινάριο 2016. Πρακτική στο OM healing στον Ναό της Αφροδίτης στις κορυφές των βουνών της περιοχής.

Ομάδα προσκόπων μας παρακολουθούσε και ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει το ται τσι από κοντά. 

Δοκιμάζοντας την αντοχή τους στην βασική στάση

Διορθώσεις





Κυρικακή 14/2 2016
Μια πανέμορφη συνάντηση στην Πνύκα με όλους του παλιούς μαθητές του Π. Κουρόπουλου για να τον τιμήσουμε. Χαρά που ξαναβρεθήκαμε, που μοιραστήκαμε την αγάπη και την εκτίμηση στον Δάσκαλό μας. Θα καθιερωθεί αυτή η συνάντηση μία φορά το χρόνο στην μνήμου του.







Μετά από μια όμορφη συνάντηση με τον δάσκαλό μου Πέτρο Κουρόπουλο, η συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Το πνεύμα του πάντα ζωντανό καθώς πλησιάζει τα ενενήντα χρόνια! 

Τα χρόνια της σχολής και η διδασκαλία

Προς το τέλος της λειτουργίας της σχολής 


Συνέντευξη με τον Πέτρο Κουρόπουλο

Κ.Κουρόπουλε είστε από τους παλιότερους δασκάλους τάι τσι στην Ελλάδα και για πολλές δεκαετίες ασκούμενος στο ζαζέν, πώς θα μπορούσαμε  να  μας δώσετε με λίγα λόγια την δική σας προσέγγιση  απέναντι στις δύο αυτές ασκήσεις ;
-Το ται τσι με οδήγησε το να προσέχω τον εαυτό  μου καλύτερα και το ζαζεν μου έδωσε καθαρότητα  και με έμαθε να προσέχω αυτό που συμβαίνει.
Πως μπορεί κάποιος που ασκείτε στο Τάι τσι να το εφαρμόσει στη καθημερινή ζωή ?
-Να προσέχει τον εαυτό και να έχει συνείδηση αυτού που του συμβαίνει. Να αποδέχεται τις δυσκολίες και συμφιλιώνεται με αυτές.
Αμφιβάλατε ποτέ για την ορθότητα της άσκησης στο ται τσι και το ζαζέν?
-Όχι. Από την στιγμή που άρχισα την άσκηση την εμπιστεύτηκα γιατί με την πρακτική η εμπιστοσύνη έρχεται από μόνη της.
Όταν ο ασκούμενος απόκτηση επίγνωση της κίνησης κατά την άσκηση, τι έπεται?
-Η επίγνωση του εαυτού είναι ο στόχος και να ζεις με απλότητα τη ζωή.
Το τάι τσι σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου?
-Ναι είναι ένα εργαλείο εμβάθυνσης στον εαυτό.
Πολλές φορές πιστεύουμε ότι είμαστε χαλαροί αλλά στα αλήθεια το μυαλό μας είναι πολύ απασχολημένο, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση?
-Με την πειθαρχία των ασκήσεων και την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή.
Όλα αυτά ακούγονται πολύ καθημερινά αλλά υποπτεύομαι ότι θέλει πολλή δουλειά και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας για να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα…
-Αυτό έρχεται με τον καιρό και την εφαρμογή των ανωτέρω…
Οι εσωτερικές  τέχνες και ειδικά το τάι τσι μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους και επομένως τον κόσμο γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο  ο άνθρωπος να δεχτεί να αλλάξει παρόλο που γνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα?
-Δεν το συνειδητοποιούν όλοι και δεν το αναγνωρίζουν.
Κατά την εξάσκηση σας στο ζαζέν και το τάι τσι όλα αυτά τα χρόνια βιώσατε κάποια εμπειρία φώτισης ?
-Καλύτερα να μην το σκέφτεται κανείς…Αυτό έρχεται μόνο του…το ίδιο το πέρασμα του χρόνου είναι αυτό…
Πιστεύεται ότι το ται τσι μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο?
-Οπωσδήποτε.
Αν υποθέσουμε ότι έπρεπε να γράφατε ένα γράμμα σε έναν νεαρό ασκούμενο στο τάι τσι, τι θα του λέγατε για τη ζωή και την άσκηση?
-Να κάνει άσκηση και να έχει συνείδηση του πώς προσέχει τον εαυτό του.
Κάτι τελευταίο για τους παλιούς μαθητές σας που σας διαβάζουν αυτή την στιγμή?
-Να συνεχίσουν την άσκηση και αυτή θα τους οδηγήσει…Αέναη Άσκηση!
Σας ευχαριστούμε πολύ






ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
-Αισθητικό πλησίασμα του "Γνώθι σ' Αυτόν".
-Προσοχή στη διάθεση του αναπνέοντος σώματος.
-Χαλάρωση.
-Αίσθηση της επιδερμίδας.
-Προσήλωση στο άμεσο ζήσιμο Εδώ και Τώρα.
-Προσοχή δίχως σκέψη ή προσμονή οφέλους.
-Αφήνουμε τις ιδέες να περνούν σαν σύννεφα σε ξάστερο ουρανό.
-Ζούμε την άδεια προσοχή με το σώμα.
-Εκπνέω το βάρος μου προς τη γη.
-Εισπνέω τη άνωση προ την κορυφή.
-Απερίοριστο άνοιγμα.
-Ισχυρό κέντρο.
-Ισορροπία.
-Ενότητα των αντιθέτων.
-Σιγή - Γευόμαστε τις διαβαθμίσεις των αντιχήσεων.
-Κενό - Απολαμβάνουμε τις αποχρώσεις του Φωτός.
-Εγγενής υπέρβαση.
Άτομο-Εαυτός-Κόσμος-Κενό-Εν το Παν
Σε κίνηση ή ακινησία Αέναη Άσκηση.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ



Από τη γιορτή που οργανώσαμε για το tai chi στο Ζάππειο.

Μάθημα στους "Αγανακτισμένους" στη πλατεία Συντάγματος

Zazen με τον zen master Kotten Roshi


Καλοκαιρινό σεμινάριο δίπλα στον Αλφειό ποταμό 2012

Καλοκαιρινό σεμινάριο δίπλα στον αργυροδίνη Αλφειό  2012

Αλφειός 2012




    
Σεμινάριο με τον δάσκαλό μου Chen Xiaowang
Chen Xiaowang
Όταν συνάντησα το 1996 για πρώτη φορά τον master Chen, που έκανε επίδειξη του Chen style στους Αέρηδες στην Πλάκα, εντυπωσιάστηκα πραγματικά. Τον είδαμε μαζί με τον δάσκαλο μου, που έφερε  το το tai chi στην Ελλάδα, Πέτρο Κουρόπουλο. Εκείνα τα χρόνια στη χώρα μας ερχόντουσαν ελάχιστοι δάσκαλοι να μας διδάξουν. Ήταν λοιπόν ένα σημαντικό γεγονός το ότι ένας απόγονος αυτού του στυλ ήταν μαζί μας. Από τότε έρχεται τακτικά στην Ελλάδα και μέσα από τα σεμινάρια του έχουμε τη χαρά να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε σε  αυτή την υπέροχη τέχνη.
            Από όσο γνωρίζουμε σήμερα το Taijiquan δημιουργήθηκε από τον Chen Wangting, έναν βασιλικό φρουρό, στα μέσα του 17ου αιώνα στο χωριό Chenjagou της επαρχίας Henan. Ο Chen Wangting πήρε στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες που γνώριζε και έτσι δημιούργησε το tai chi. Υπάρχουν βέβαια άλλες ‘οικογένειες’ στο tai chi που αμφισβητούν κάτι τέτοιο, αλλά είναι πολλοί οι ιστορικοί που το υποστηρίζουν, γιατί κυρίως σώζονται δύο γραπτά κείμενα από εκείνη την εποχή.
            Στο χωριό αυτό γεννήθηκε το 1945  ο master Chen, απόγονoς του Chen Wangting και εγγονός του φημισμένου Chen Fake. Από μικρή ηλικία ο Chen εκπαιδεύτηκε στο Chen Taijiquan, το πρώτο στυλ tai chi που δημιούργησε οικογένειά του. Μέσα από σκληρή εκπαίδευση διδάχτηκε επίσης τη θεωρία, τις φόρμες, τα όπλα, pushing hands, qigong, αλλά και τις μαχητικές εφαρμογές από τον πατέρα του Chen Zhaoxu και τους θείους του Chen Zhaopi και Chen Zhaokui.
Το 1980 γίνεται μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου Αθλητισμού της επαρχίας Henan και αρχίζει να διδάσκει επαγγελματικά Taijiquan. Έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια σε διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα  το 1980,1981 & 1982 και έχει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή όταν το 1985 εκπροσώπησε την Κίνα στην πρώτη διεθνή συνάντηση Πολεμικών Τεχνών  στο Xian. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του πρωταθλητή πάνω από είκοσι φορές. Χαρακτηρίζεται Μεγάλος Δάσκαλος της 19ης Γενιάς και είναι ένας από τους φημισμένους 4 τίγρεις του Chen Taijiquan που κρατούν στα χέρια τους τη διαδοχή της γενεαλογίας του στυλ, επιφορτισμένοι με το καθήκον να την διατηρήσουν, να την εξελίξουν και να την περάσουν στις επόμενες γενιές.
Πολλές φορές μας έχει πει κατά την διάρκεια των σεμιναρίων ότι, «η συνεπής άσκηση στο tai chi μας χαρίζει καλή υγεία, μακροζωία και ισορροπία, η έλλειψη της οποίας είναι το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων σήμερα. Επίσης η άσκηση μας προσφέρει μαχητικές δεξιότητες και την ικανότητα της αυτοάμυνας. Οι ικανότητες που αποκτούμε είναι χρήσιμες σε κάθε φάση της ζωής μας».
Εδώ και χρόνια ο master Chen διδάσκει σε πάρα πολλές χώρες και σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές. Έχει προωθήσει ακούραστα την τέχνη της οικογένειάς του σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η διδασκαλία, λέει, είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να ρίξει νερό σε ένα φλιτζάνι το οποίο πολλές φορές είναι κλεισμένο με ένα καπάκι. Θα πρέπει πρώτα να βγει το καπάκι ώστε να μπορέσει ο δάσκαλος να ρίξει μέσα το νερό. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ δασκάλου και μαθητή γεγονός που χρειάζεται ειλικρίνεια και ικανότητα προσαρμογής»
Το Chen style φημίζεται για τις εκρηκτικές κινήσεις του μέσα στη φόρμα που είναι ένας συνδυασμός της δύναμης που έρχεται από την εξάσκηση και των σπειροειδών κινήσεων που έχει η φόρμα . Ο master Chen μας εξηγεί «ότι αυτή η ξαφνική έκρηξη δύναμης είναι πολύ ειδική γιατί πηγάζει μέσα από κάθε κομμάτι του σώματος. Φυσικά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται εξάσκηση πολλών χρόνων γιατί αυτή η δύναμη είναι εσωτερική και όχι μυϊκή».
Το 1988 ο Chen Xiaowang τιμήθηκε με βραβείο για την συμβολή του στις πολεμικές τέχνες από το Διεθνές Ινστιτούτο των πολεμικών τεχνών. Ασχολείται επίσης με την τέχνη της καλλιγραφίας που θεωρεί ότι βοηθάει στην καλλιέργεια του ατόμου, και την κινέζικη ιατρική. Έχει γράψει πολλά βιβλία και δοκίμια σχετικά με το Taiji που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε ολόκληρο τον κόσμο
             Το 1990 έφυγε από την Κίνα για να προωθήσει και να προβάλει το Taijiquan σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2003 δέχθηκε πρόσκληση για να επιστρέψει στην πατρίδα του και από τότε μέσα στις δραστηριότητές του είναι και η ανοικοδόμηση του χωριού των Chen, που δέχεται πάρα πολλούς μαθητές κάθε χρόνο. Ένα από έργα που γίνονται στο χωριό είναι η ανακαίνιση του σπιτιού του Chen Wangting και η δημιουργία μουσείου του tai chi. Για τον σκοπό αυτό ο master Chen  διαθέτει μέρος των εσόδων του και εργάζεται ακούραστα για την υλοποίησή του.
Μέσα στο 2015 συμπλήρωσε τα εβδομήντα του χρόνια με πολλούς εορτασμούς και επιδείξεις του στυλ στο χωριό των Chen. Εκατοντάδες μαθητές ήρθαν από πολλές χώρες του κόσμου για να γιορτάσουν μαζί του το γεγονός.
Ακούραστος και δυνατός συνεχίζει την διδασκαλία με αγάπη για τους μαθητές του έχοντας πραγματική γνώση και εξαιρετικές ικανότητες σε αυτό που κάνει.
Η φήμη του μέσα στο χώρο των πολεμικών τεχνών είναι καταξιωμένη και εμείς τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας για να μας δείχνει με τον τρόπο του τον δρόμο της άσκησης με συνέπεια και της αυτογνωσίας.
                                                                                                                                             Ελευθερία Καζαντζή